27 Ağustos 2014 Çarşamba

Meyveli ve Yulaflı Kurabiye - Sağlıklı & Lezzetli

Bu aralar sağlıklı beslenme ile imtihan edildiğimden mutfağımda bu yönde şekillenmeye başladı. Umarım bu tarz beslenmeyi alışkanlık haline getirir ve sağlık problemim son bulur bulmaz eski halime dönmem :) Bu dönemde şeker ve beyaz un hayatımızdan çıkmış durumda. O sebeple yaptığım tariflerde bir nebze nefs yatıştırıcı ama yine de lezzet açısından tatmin edici özellikte olmasına dikkat ediyorum. Bu kurabiyeler de ara öğünlerde sağlıklı ama göz doyurucu, fırından çıkmış bir lezzet ararken ortaya çıktı. Bu arada yulaflı kurabiyelerimizi şeker hastaları ve diyet yapan arkadaşlar ara öğünlerinde tüketebilirler;) Meyveli, yulaflı ve bol kuruyemişli, şekersiz, yağsız ve unsuz kurabiyemiz için neler gerekliymiş, neler yapılmalıymış göz atalım mı? 

Meyveli ve Yulaflı Kurabiye

Malzemeler :

- 1 tam olgunlaşmış şeftali (Aslında orjinal tarifinde muz kullanılıyor ama damak zevkinize ve evde olan meyvelere göre değiştirebilirsiniz.)
- 2 su bardağı yulaf ezmesi
- 1 su bardağı ceviz (ben badem ve cevizi karıştırarak kullandım, yine seçim size kalmış)
- 1 avuç kuru erik (tercihe göre kayısı, hurma, üzüm vb. kullanılabilir)
- 3 yumurta beyazı
- Tuz (çay kaşığının ucuyla)
- 1 tatlı kaşığı bal (tercihen)

Meyveli ve Yulaflı Kurabiye
(pişmeden önceki hali)

Yapılışı:

Hangi meyve ile yapacaksanız önce onu iyice püre kıvamında ezip 15 dk kadar bekletin ki şekeri iyice açığa çıksın. O esnada yulafı, cevizleri ve erikleri rondoda ayrı ayrı çekin. Daha sonra 3 yumurta beyazını bir çimdik tuz ile köpük köpük olup kıvam alıncaya kadar blender ile çırpın. Genişce bir kabın içerisinde tüm malzemeleri iyice karıştırın. Bu karışımdan kaşıkla parçalar alarak yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Verdiğim ölçüler ile ortalama 16 adet kurabiye çıkıyor. 180 C ısıtılmış fırında 13-15 dk üzeri pembeleşinceye kadar pişirin. Yalnız başından pek ayrılmanızı tavsiye etmem, çünkü yumurtalardan dolayı anında pişmeye başlıyor. Şimdiden afiyet olsun ! 

9 Ağustos 2014 Cumartesi

Yumuşacık Mozaik Kek

Yağmurlu bir İstanbul gününe, evde pişen bir kek kokusu kadar yakışan başka birşey daha düşünemiyorum. Fonda hafif ve sakinleştirici bir müzik, loş bir ışık, kek kokusu ve bir bardak yeni demlenmiş çay... İşte size mükemmel haftasonunun tarifi ! 

Herkesin kendince bir kek tarifi mutlaka vardır, işte bu da benimki... 2 sn de çırpar hemen fırına atar, bazen üzerine çikolata sosu ile, bazende muzlu puding ile servis ederim. Hadi malzemelere ve nasıl yapıldığına geçelim. Hııı bu arada sizin favori kek tarifiniz nedir ? 

Yumusak Mozaik Kek

Malzemeler:

- 3 yumurta
- 1 su bardağı şeker
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı süt (belki 1 parmak az olabilir)
- 1 kabartma tozu
- 1 şekerli vanilin
- 1/1,5 su bardağı kadar un (kıvamına göre yarım bardak daha eklenebilir)
- 2/3 yemek kaşık kakao

Yapılışı: 

Yumurta ve şeker blenderın çırpma aparatı ile orta ayarda 2-3 dakika çırpılır. Bunlara sıvıyağ, süt, kabartma tozu, vanilin, un da eklenerek pürüzsüz bir karışım olana kadar çırpılır. Bu karışımın 3'te 1'i kadarı başka bir kaba ayrılır ve kakao eklenerek iyice karıştırırılır. Kakao miktarı size az gelirse ekleyebilirsiniz. Kalıbınızın içerisine ıslatılmış ve sıkılmış yağlı kağıt serilir. (Islatarak sermemizin sebebi kalıbın şeklini güzelce alabilmesi.) Kalıba yerleştirdiğiniz kağıdınızın üzerine bir kaç damla sıvıyağ damlatıp bunu tabanına iyice yayın. Sade olan kek karışımını kalıba dökün ve ardından kakao karışımlı olanı üzerine dökün. Bir kaşık yardımı ile bir kaç yerden karıştırın ki piştiğinde içerisinde güzel güzel dalgalar oluşsun. 180 C fırında 45 dk kadar ara ara kontrol ederek pişirin. Pişip pişmediğini bir bıçak yada kürdan batırarak anlayabilirsiniz. Bu arada benim kullandığım kalıp 30,5x14,5 cm Baton kek kalıbı. Ama bu ölçüler standart 23 cm 'lik yuvarlak kek kalıplarına da yeterli gelecektir. Afiyet olsun!

4 Ağustos 2014 Pazartesi

Ekmek Üstü Pizza

Haftasonu kahvaltıları dendi mi aklıma gelen ilk lezzeti sizinle paylaşmasam olmazdı. Haftasonunu beklemenize hatta kahvaltıyı bile beklemenize gerek yok... Bence günün her saati yenebilir, birde yanında bir fincan çayınız varsa değmeyin keyfinize.. Bu mükemmel ekmek üstü pizzayı yapmak için ihtiyacımız olan şeylere gelelim...

Ekmek Ustu Pizza Tarifi

Ben yaklaşık 16 dilim için tarif vereceğim. Siz bu miktarı kişi sayınıza göre arttırıp azaltabilirsiniz...

Malzemeler:

- 16 dilim ekmek
- 2 adet orta boy domates
- 2 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı biber
- 250 gr sucuk
- 200 gr yağlı beyaz peynir
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Dileğinize göre pulbiber, nane, tuz

Yapılışı:
Domateslerin kabuklarını alarak, biberler ve sucuğu minik küpler halinde doğrayın. Derince bir kabın içinde beyaz peyniri ezin ve küp halinde doğradığınız domates, biber, sucuğu ekleyin. Üzerlerine zeytinyağı, salça ve baharatlarınızı ekleyip karıştırın. Peynir ve salçanız tuzlu ise extra tuz atmayın, onların tuzları yeterli gelecektir. Bu karışımı ekmeklerinizin üzerine bir kaşık yardımı ile paylaştırıp, yağlı kağıt serili tepsiyle 180 C ısıtılmış fırında 25-30dk kadar pişirin. Afiyet bal şeker olsun ;)


2 Ağustos 2014 Cumartesi

Gaziantep Usulü Nohut Dürüm

Sanırım iki sene önceydi... Adana'dan günü birlik Gaziantep'e geçip, sadece yeme-içme üzerine kurulu bir gezi yapmıştık. Sabah Katmerci Zekeriya Usta'dan hemen sonra yemek müzesini gezerken orada çalışan görevliden gelen tavsiye üzerine bu nohut dürümde ne ola ki diyerek Nohutçu Adil Usta'nın yolunu tutmuştuk. İlk bakışta salaş bir mekan, tezgah üzerinde bir salata, salçalı bi karışım ve yandaki fırından gelen sıcak pideler vardı. Bu mu şimdi, ı ıhhh ben yemem diye tutturdum önce. Hem ekmek arasında nohutun ne işi vardı :) Eşimin ısrarı üzerine eee hadi bi çeyrek yiyim dedim, yemeye başlamamla ımmmmmm, ımmmm iyiymiş, aşkım bana bi tane daha söylesene demem bir oldu :) Ara ara evde kendimde yaparım, tabi bi Adil Usta kadar olamasak da SWL usülü nohut dürüm gayet tatminkar ;) 


Malzemeler:

Nohutlu Harç İçin:
- 800 gr haşlanmış nohut 
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1/2 yemek kaşığı domates salçası
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Pul biber, karabiber, kimyon, tuz 

Salatası İçin:
- 2 domates
- Bir demet kıvırcığın yarısı
- 1 kırmızı soğan
- Yağ, sirke, limon, tuz

Sarmak İçin:
- İnce Lavaş ya tortilla ekmeği ya da sıcak tırnak pide


Yapılışı:
Haşlanmış nohutlar blender yardımı yada patates ezeceği ile tamamen bulamaç olmayacak hafif taneleri kalacak şekilde ezilir. Tavada yağ ısıtılıp, biber ve domates salçası kokusu çıkana kadar kavrulur. Salçalara ezilmiş nohut ve istenilen baharatlar istenilen ölçüde eklenir. Ve bu şekilde salça ve nohut iyice birbiriyle birleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra salata malzemeleri oldukça minik ve ince doğranarak bol limonlu ve hafif sirkeli bir salata yapılır. Lavaşın içerisine yaklaşık 3-4 yemek kaşığı (aslında sizin seveceğiniz yoğunlukta) nohutlu karışım ve bir o kadarda salata eklenir. Üzerinden yine hafif bi limon suyu geçilip sarılır. Başladınız mı duramayacağınız bu lezzetle herkese afiyet olsun....